پسته شاه پسند دامغان دارای محتوای چربی کمتری (45.82 گرم در 100 گرم) نسبت به سایر آجیل ها (جدول 1)، عمدتاً اسیدهای چرب تک غیراشباع (24.53 گرم) و به دنبال آن اسیدهای چرب چند غیراشباع (13.35 گرم) و اسیدهای چرب اشباع شده (5.64 گرم) هستند.
از میان اسیدهای چرب، اولئیک اسید چرب تک غیراشباع اصلی (MUFA) در پسته است و پس از آن اسید لینولئیک (C18:2) است که بیش از نیمی از کل محتوای اسیدهای چرب (<60 گرم) را نشان می دهد (جدول 1).
پسته دارای پروفایل لیپیدی مشابه با بادام و فندق است در حالی که چربی گردو توسط اسید لینولئیک (54.0-65.0 گرم در 100 گرم) و سپس اسیدهای اولئیک (C18:2) و لینولنیک (C18:3) با محتوای مشابه است.
پسته همچنین منبع مناسبی از پروتئین گیاهی (حدود 21 درصد) به عنوان بادام (21 درصد) و بالاتر از سایر مغزها مانند فندق و/یا گردو است.
مقدار کل کربوهیدرات کم تا متوسط (28٪) است، اما پسته سرشار از فیبر غذایی، عمدتاً فیبر نامحلول است (حدود 10٪ در مقابل کمتر از 1٪ فیبر محلول).
پسته همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی مانند منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فسفر است و به عنوان یک منبع غذایی مهم از پتاسیم (1025 میلی گرم در 100 گرم در مقابل 700 میلی گرم بادام و فندق یا 450 میلی گرم گردو در هر گرم) شناخته شده است.
100 گرم آجیل بو داده خشک). پسته سرشار از ویتامین ها، به ویژه ویتامین C (5.60 میلی گرم در 100 گرم) و E (عمدتا به عنوان γ-توکوفرول) (2.17 گرم در 100 گرم) است. سایرین، مانند ویتامین A، ویتامین B (به جز B12)، ویتامین K و فولات در پسته وجود دارند که می توانند به میزان توصیه شده غذایی (RDA) مربوطه کمک کنند.
علاوه بر این، تجزیه و تحلیل فیتوکمیکالها در این نوع آجیل نشان میدهد که محتوای متنوعی از اجزای زیست فعال قطبی و غیرقطبی مانند توکوفرولها، فیتواسترولها و فنولیکها [3،15] که به پنجاه غذای برتر با فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتر رسیده است. 18].
بنابراین، پسته در مقایسه با سایر آجیلهای پرمصرف (2790 میلیگرم/کیلوگرم در مقابل 1130-1990 میلیگرم بر کیلوگرم موجود در گردو، بادام و فندق)، از جمله β-سیتوسترول، Δ5-آوناسترول، آجیلهایی هستند که دارای بالاترین فیتواسترول هستند. کامپسترول و استیگماسترول [19].